11 พฤษภาคม 2561
เมื่อวันที่ 8 พฤษภาคม 2561 ที่ผ่านมา กรมอาหารและยาไต้หวัน (Taiwan Food and Drug Administration:TFDA) ได้มีการออกประกาศปรับแก้ปริมาณสารปนเปื้อนในอาหาร, การกำหนดขีดจำกัดของความเข้มข้นของโลหะหนัก, สารพิษจากเชื้อรา และสารปนเปื้อนอื่นๆ หรือสารพิษในอาหาร ตัวอย่างปริมาณสารตะกั่วที่ถูกปรับแก้
ดังนี้
ปริมาณตะกั่วที่ได้รับอนุญาตให้พบได้ในอาหาร | |
Food categories | Limit level (mg/kg) |
Infant formula food and complementary food for older infants (liquid form) | 0.010 |
Infant formula food and complementary food for older infants (powder form) | 0.050 |
Infant formula food for special medical purposes (liquid form) | 0.010 |
Infant formula food for special medical purposes (powder form) | 0.050 |
Butter, cream and other dairy products | 0.1 |
ในวันเดียวกันกรมอาหารและยาไต้หวัน ได้เสนอขอแก้ไขมาตรฐานอีก 7 ฉบับ และมีมติให้ยกเลิกมาตรฐานอีก 12 ฉบับ ดังนี้
7 มาตรฐานที่เสนอให้แก้ไข | 12 มาตรฐานที่เสนอให้ยกเลิก |
---|---|
Hygienic Standard for Common Food | Hygienic Standard for Egg Products |
Hygienic Standard for Canned Food | Hygienic Standard for Aquatic Products |
Hygienic Standard for Ice Product | Hygienic Standard for Edible Oil Products |
Hygienic Standard for Infant formula Food and Its Maximum Level of Pesticides Residues | Maximum Limit Level of Mycotoxin In Food |
Hygienic Standard for Frozen Food | Hygienic Standard for Algae Food |
Hygienic Standard for Packaged Drinking Water and Containerized Drinking Water | Hygienic Standard for Fresh Meat Products |
Hygienic Standard for Beverage | Maximum Limit Level of Heavy Metal in Edible Rice |
| Hygienic Standard of 3-MCOD in Soy Sauce |
| Hygienic Standard for Edible Salt |
| Maximum Limit Level of Heavy Metal in Edible Viscus of Cow, Goat, Pig and Poultry |
| Maximum Limit Level of Heavy Metal in Edible Mushroom |
| Maximum Limit Level of Heavy Metal in Fruit and Vegetable |
ทั้งนี้ การออกมาแก้ไขและปรับปริมาณสารปนเปื้อนดังกล่าว จะมีผลบังคับใช้วันที่ 1 มกราคม 2562
รายละเอียดเพิ่มเติม :
https://goo.gl/2QbCYG
https://www.fda.gov.tw/TC/newsContent.aspx?cid=5072&id=24022
https://www.fda.gov.tw/TC/newsContent.aspx?cid=5072&id=24023
ที่มา : https://food.chemlinked.com/
download PDF ย้อนกลับ