19 มกราคม 2561
เมื่อวันที่ 4 มกราคม 2561 หน่วยงานอาหาร-เกษตรและสัตวแพทย์สิงคโปร์ (Agri-Food and Veterinary Authority of Singapore : AVA) ประกาศแก้ไขมาตรฐานวัตถุเจือปนอาหารและสารเคมีตกค้าง (Maximum residue limits : MRLs) ซึ่งมีผลบังคับใช้ตั้งแต่วันที่ 5 มีนาคม 2561 เป็นต้นไป โดยมีรายละเอียด ดังนี้
| ลำดับ | ชื่อวัตถุเจือปนอาหาร | ขอบเขตการนำไปใช้ |
| 1 | partially hydrolysed lecithin (INS 322(ii)) | Permitted emulsifiers in food under good manufacturing practice |
| 2 | amidated pectin (INS 440) | Permitted emulsifiers in food under good manufacturing practice |
| 3 | calcium L-methylfolate | Food as a source of Vitamin K1 |
| 4 | phylloquinone | Food as a source of Vitamin K2 |
| 5 | menanquinone-7 | Food as a source of folate |
| 6 | 2'-fucosyllactose (2'-FL) | Infant formula at levels up to 120 mg/100 ml |
| 7 | lacto-N-neotetraose (LNnT) | Infant formula at levels up to 60 mg/100 ml
|
2. ขยายขอบเขตการใช้งานวัตถุเจือปนอาหาร
| ลำดับ | ชื่อวัตถุเจือปนอาหาร | ขอบเขตการนำไปใช้ |
| 1 | Benzoic acid (and its sodium and potassium salts) (INS 210 – 212) | Semi-preserved caviar and other fish roe products at levels up to 2,000 ppm |
| 2 | sorbic acid (and its sodium, potassium and calcium salts) (INS 200 – 203) | Semi-preserved caviar and other fish roe products at levels up to 1,000 ppm |
| 3 | sodium, calcium and potassium salts of phosphoric acid | Permitted emulsifiers and/or stabilizers |
| 4 | Sucralose (INS 955) | Cheese-based preparations at levels up to 500 ppm |
3. ห้ามใช้วัตถุเจือปนอาหาร 2 ชนิด
| ลำดับ | ชื่อวัตถุเจือปนอาหาร |
| 1 | Propyl para-hydroxybenzoate (INS 216) |
| 2 | Sodium propyl para-hydroxybenzoate (INS 217) |
กรณีที่ผู้ผลิตมีการใช้วัตถุเจือปนอาหารดังกล่าวในอาหารสามารถผ่อนผันเวลาใช้ได้อีก 12 เดือน นับจากวันที่ประกาศห้ามใช้
4. ห้ามใช้สารเคมีทางการเกษตร 6 ชนิด จะใช้ EMRLs ที่คณะกรรมการ Codex Alimentarius กำหนดไว้
| ลำดับ | ชื่อสารเคมีทางการเกษตร |
| 1 | Aldrin |
| 2 | DDT |
| 3 | Dieldrin |
| 4 | Endrin |
| 5 | Heptachlor |
| 6 | Lindane |
ที่มา : World Trade Organization. Singapore AVA Sale of Food Act (Chapter 283) Food Amendment Regulations 2018. https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/FE_Search/FE_S_S006.aspx?FullTextHash=1&Meta Collection=WTO&SymbolList=%22G/SPS/N/SGP/60%22+OR+%22G/SPS/N/SGP/60*%22. สืบค้นเมื่อ 19 มกราคม 2561.
สามารถติดตามข่าวสารกับ FIC ทางสังคมออนไลน์ ได้ที่ (http://www.facebook.com/NFI.FIC)
download PDF ย้อนกลับ